Milý papeži Františku, doufám, že si můj dopis přečteš. Od první chvíle, kdy jsem o tobě slyšela, jsem si tě přála spatřit. Papeži Františku, nevíš, proč se spolu někteří rodiče hádají?

Zdraví tě Alexandra, 10 let, Filipíny

Dětské otázky bývají přímočaré, jsou vznášené bez obalu, věcně, bez možnosti úniku. Člověk se před nimi nemůže schovat do stínu vysoce abstraktních pojmů či zavádějící argumentace. Vyjadřování papeže Františka je prosté, stejně jak on sám žije v prostých slovech. Bůh je totiž prostý.

Při rozkliku se obrázek zvětší:

I malé děti kladou VELKÉ otázky: Proč už se dneska neděje tolik zázraků? Co dělal Bůh, než stvořil svět? Mají zlí lidé taky svého strážného anděla?

Děti z 26 zemí poslaly papeži Františkovi dopisy doprovázené kresbami, od veselých až po ty vážné, od zvědavých až po ty hlubokomyslné. Když je papež František poprvé držel v rukou, usmál se a podotkl: „To jsou ale ošemetné otázky!“ Papež František dal najevo hlubokou lásku a úctu k dětem tím, že si našel čas, aby je vyslechl, zkoušel si představit jejich tváře a z hloubi srdce jim odpovídal. 

Se svolením převzato z knížky Milý papeži Františku, kterou vydalo nakladatelství Leda.