Popeleční středa je prvním dnem postní doby, která trvá čtyřicet dnů a prožíváme ji jako přípravu na oslavu Ježíšova zmrtvýchvstání - Velikonoce. V katolických kostelech lidé v tento den dostávají na čelo znamení kříže, které jim uděluje kněz popelem ze spálených ratolestí posvěcených na Květnou neděli předchozího roku. Říká při tom větu „Pamatuj, že prach jsi a v prach se navrátíš“ nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“.

Pro dospělé je tento den také dnem přísného postu – nejedí maso a neměli by se přejídat. Mohou si tím více uvědomit, že tak jako pro tělo je potřeba jídlo, aby bylo zdravé a správně fungovalo, tak je pro duši potřeba obrátit se k Bohu, aby byla zdravá a plná života. Děti sice tento přísný půst od jídla dodržovat nemusí, ale stejně tak jako dospělí se mohou snažit o bližší poznání Pána Ježíše a obrácení k němu.   

Postní doba je čas, kdy by se velcí, ale i malí snaží zamyslet nad tím, co dát Pánu Bohu a jak prožít půst. Mnohdy je to pro nás těžké nad tím přemýšlet. V tom bychom dětem rádi pomohli sérií VÝZEV.  

► Z loňského roku můžeme použít i velmi pěkné video-výzvy na každou postní neděli, které vyrobilo Pastorační středisko Biskupství českobudějovického, informace k tématu najdete na stránkách prolidi.bcb, data sice pro rok 2022 nesedí, ale videovýzvy si k postním nedělím umíme připřadit i sami, viďte?

►nabízíme vám zde několik aktivit do postní doby z časopisu Duha


Související texty k tématu Postní doba 
na webu vira.cz a pastorace.cz:


Postní doba - základní a shrnující informace
Popeleční středa Význam, původ...
Postní doba – nutné zlo? Pochmurný čas 
Pravidla pro postní dobu, smysl a praxe postu (na webu pastorace.cz)
Další texty k tématu postní doba, půst zde