Habemus papam! Tato slova zazněla 13. března 2013 ve večerních hodinách nejen na svatopetrském náměstí, ale také z televizních i počítačových obrazovek, z tabletů, mobilů a rádií - prostě všude po světě, kde lidé sledovali volbu nového papeže. Přinášíme Vám malou ukázku z knížky, v níž papež František odpovídá na otázky dětí z celého světa.

 

I malé děti kladou VELKÉ otázky: Proč už se dneska neděje tolik zázraků? Co dělal Bůh, než stvořil svět? Mají zlí lidé taky svého strážného anděla?

Děti z 26 zemí poslaly papeži Františkovi dopisy doprovázené kresbami, od veselých až po ty vážné, od zvědavých až po ty hlubokomyslné. Když je papež František poprvé držel v rukou, usmál se a podotkl: „To jsou ale ošemetné otázky!“ Papež František dal najevo hlubokou lásku a úctu k dětem tím, že si našel čas, aby je vyslechl, zkoušel si představit jejich tváře a z hloubi srdce jim odpovídal.

Dětské otázky bývají přímočaré, jsou vznášené bez obalu, věcně, bez možnosti úniku. Člověk se před nimi nemůže schovat do stínu vysoce abstraktních pojmů či zavádějící argumentace. Vyjadřování papeže Františka je prosté, stejně jak on sám žije v prostých slovech. Bůh je totiž prostý.

Přinášíme Vám malou ukázku.

 

 

Se svolením převzato z knížky: Milý papeži Františku, kterou vydalo nakladatelství Leda.

 

Z Bible víme, že Pán Ježíš bral děti do náruče a žehnal jim. Papež František chce jít ve stopách Ježíše Krista a proto se často obrací také k dětem. Žehná jim, bere je do náruče a rozdává radost všem ve svém okolí. Připravili jsme pro vás podle fotografií ze světového zpravodajství několik omalovánek, které tyto situace zachycují. Věříme, že i vám přinesou radost z toho, že každého z nás má Bůh rád. A o tom můžeme povědět i svým kamarádům a kamarádkám.

 

papež František a děti

papež František a děti papež František a děti papež František a děti
papež František a děti papež František s ovečkou papež František Ježíš a děti

 

S rodiči si také můžete přečíst několik vzpomínek lidí, kteří papeže Františka znali v době jeho kněžského působení v rodné Argentině. Tyto úryvky z knihy "Bergogliův seznam" najdete v článku  Papež František – střípky z pestrého života (na webu Víra.cz).

Papež František na internetu:
Papež František ve věcném rejstříku a ve jmenném rejstříku na webu vira.cz
Papež František ve věcném rejstříku a ve jmenném rejstříku na webu pastorace.cz
Papež František - články na webu radiovaticana.cz